Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya nevek választása

KUTYANEVEK FAJTÁK SZERINT

Minden leendő gazdinak sok fejtörést okoz a kiskutya nevének kiválasztása. A legnépszerűbb, megszokott kutyanevek (Buksi, Picúr, Maci, Morzsa, Rex) mellett egyre többen próbálnak olyan egyedibb nevet találni, ami megfelel a fajta és persze az adott kutya jellegzetességeinek.

Az alapszabályok

Két szótagnál hosszabb nevet nem érdemes választani, mert a kutya nem ismeri fel, és előbb-utóbb úgyis lerövidülne egy becézett, rövid alakra. A magas magánhangzókat könnyebben felismerik a kutyák, de ennek nincs túl nagy jelentősége. Sokkal fontosabb, hogy következetesen használjuk a kutya nevét, és hogy a kutyanév ne hasonlítson túlságosan semmilyen vezényszóhoz. (Pl. egy Jules (ejtsd: Zsül) nevű francia bulldogot összezavarhat, az ül! parancs.) Szintén tanácsos elkerülni a gyakori emberi keresztnevek kutyákra való alkalmazását.

Származási helyhez illő nevek

Ezzel el is érkeztünk az első kézenfekvő szemponthoz: a kutyafajta származási helyének megfelelően választott névhez. Ahogy egy pulit sem nevezünk Pierre-nek, a francia bulldoghoz is jobban illik a Gaszton, mint egy magyaros hangzású név. Az angol bulldoghoz habitusában is remekül passzol a Winston, míg mondjuk egy orosz agárnak érdemes orosz nevet választani.

Elnevezés szín alapján

Egy hófehér Westi kiskutyához jól passzol a Kókusz, vagy a Bounty, és mivel könnyen látványosan össze tudja magát koszolni, a Maszat is. Ugyanez vonatkozik a többi fehér fajtára is (bichon bolognese, máltai selyemkutya stb.) Ennek analógiájára a fekete mopszot vagy francia bulldogot nevezhetjük Csokinak, vagy Negrónak.

Alliteráció

A beagle tulajdonosok körében gyakoriak a B betűs kutyanevek (Bogi, Bella, Brúnó), melyek közül a legszellemesebb beagle kutyanév talán a Bejgli. A mopszoknál is gyakoriak az M betűs kutyanevek, mint a Mogyi, a Mazsi, a Manó, vagy a Morris.

Elnevezés szőrzet alapján

Egy yorkihoz dús, selymes bundája miatt jól illik a Pamacs név. A szintén dús szőrzetre utaló Bundás név viszont inkább egy megtermettebb kutyához (pl. bernáthegyihez) passzol.

A filmek, könyvek hatása

Rex felügyelőnek és Kántornak rengeteg követője akad a németjuhászok körében, a skót juhászoknál közhelyszámba megy a Lassie, de akadnak más példák is: a Csillagok háborújából ismert Yoda mesterhez való hasonlóság alapján a francia bulldogok és a mopszok körében is gyakori kutyanév a Yoda.

Kutyanevek, amiket kerüljünk, pár ötlet a választáshoz

Mindig tartsd észben, hogy a kutya nevét mások előtt is használni fogod, szóval valami vicces kutyanév a közeli haverok számára poénos lehet, de az utcán vagy az állatorvosnál már kevésbé:)

Azon kívül az is fontos, hogy a kutyanevek közül olyat válasszunk, ami nem túl gyakori, hiszen előfordulhat, hogy egyszer csak a nevét kiabálod publikus helyen és egy másik kutya fog boldogan rád ugrani:)


Ha vannak, gyerekeid vond be őket is a kutyanév választásba. A kisgyerekek, (és a kutyák is), szeretik az egyszerű aranyos rövid könnyen megjegyezhető kutyaneveket.


Ha esetleg azon gondolkodsz, hogy egy családtag vagy barátod után adsz nevet a kutyádnak, mindenképp egyeztess vele előre:) Ez részedről lehet, hogy kedves gesztusnak tűnik, de ő nem feltétlenül fogja ezt értékelni:)


Ami eszedbe se jusson, hogy egy idősebb kutya nevét megváltoztatod. Ha mégis valami miatt ez elkerülhetetlen, akkor próbálj hasonló hangzású kutyanévre váltani.


És végül a legfontosabb, amíg pici a kutya és még tanulja, a nevét szeretgesd, meg rögtön amint úgy látod, reagál rá, a pozitív megerősítés felgyorsítja a tanulási folyamatot és a kutyus számára is kellemes lesz!